Depresija – bolezen 21. stoletja

Velikokrat slišimo, da je depresija bolezen 21. stoletja. Zanjo so značilne predvsem motnje na področju razpoloženja, čustvovanja ter spremembe na vedenjskem in miselnem področju. Različne evropske raziskave kažejo, da ima depresijo med 20 do 25 % zaposlenih prebivalcev v Evropski uniji, vsak peti zaposleni v EU, pa vsaj enkrat v življenju doživi depresivno epizodo. Tako zaradi te motnje vsako leto izgubimo približno 10.000 delovnih dni, kar lahko vodi tudi v 100 milijard evrov stroškov na leto.

Težava pri prepoznavanju depresije je predvsem v tem, da se simptomi velikokrat prekrivajo s simptomi izgorelostiburn out«). Posledično se depresija in izgorelost pogosto zamenjujeta, vendar pa se med njima pojavljajo nekatere bistvene razlike. Tako je recimo za depresivno stanje značilna negativna samopodoba, medtem ko se izgorele osebe še naprej borijo za ohranitev statusa in dolgo ohranjajo razmeroma pozitivno samopodobo.

V spodnjem videu si lahko pogledate, kateri so simptomi depresije, ki jih lahko prepoznate pri posamezniku na delovnem mestu ter kako lahko ukrepate in posameznikom omogočite ustreznejše okolje. Še nekaj statistik o depresiji v povezavi z delom ter dejavnike tveganja, pa najdete v infografikah, na tej povezavi.

V študijskem letu 2017/18 so študentje prvega letnika magistrskega študija psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v sodelovanju s študenti Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani (smeri grafična in medijska tehnika ter grafične in interaktivne komunikacije) pod mentorstvom izr. prof. Eve Boštjančič, izr. prof. dr. Helene Gabrijelčič Tomc in asis. Andreja Učakarja, posneli kratke filme s področja kadrovske psihologije. Joži Koštrun, Glorija Lang, Saša Nemec, Anja Štamcar in Jana Vrbančič so tako posnele filmček z naslovom Depresija na delovnem mestu.