Ideja za poletne dni – početi nič oz. niksen

Avtorica: Iza Černe

Niksen je nizozemski glagol, ki dobesedno pomeni “početi nič”. Opisuje vedenje, ko namenoma počnemo nekaj, kar je čisto neuporabno. Medtem ko je čuječnost namenjena prisotnosti v trenutku, niksen opisuje čas, ko je treba le biti in pustiti svoj um, da se prosto “sprehaja”, namesto da se osredotoča na podrobnosti dejanj. Ena izmed prednosti niksna je, da tudi ko počenjamo nič, naši možgani še vedno procesirajo informacije in lahko uporabijo razpoložljivo procesno moč za reševanje težav, ki čakajo. To se lahko pokaže v nenadni prelomni rešitvi težave na sprehodu ali ob poslovni ideji, ki se je razkrila med sanjarjenjem. Niksen je novejši znanstveni pojem, ki ga je potrebno seveda ustrezno umestiti. 

Niksen ni dolgčas

Kass, Vodanovich in Callender (2001) so v svoji definiciji dolgčasa poudarili predvsem vlogo situacijskih dejavnikov in ga opredelili kot negativno emocionalno stanje, za katero je značilna nizka stopnja vzburjenosti in nezadovoljstvo, kot odgovor na pomanjkanje stimulacije v okolju. S. Fahlman (2009) pa dodaja, da čeprav si zdolgočasen posameznik želi vpletenosti v aktivnost, hkrati občuti, da ni ničesar za početi. Oseba si sicer želi več stimulativne aktivnosti, vendar je sama ni zmožna prepoznati ali ji je okolica ne ponuja.

Izvor nemoči med dolgčasom je že dolgo nazaj poskušala razložiti klasična psihoanaliza. Zanjo je je dolgčas posledica zastoja, ki ga v mislih ustvarita dve nasprotujoči si sili – med tem ko je idejna vsebina nagonskih teženj izven dosega zavesti, čustvena napetost ostaja zavestna in tako povzroča občutke nezadovoljstva. Ker je bil cilj pred potlačitvijo zavesten, občutek določenega impulza ostaja, vendar se posameznik vsebine ne zaveda v celoti. To vodi do tega, da si posameznik sicer želi, da bi nekaj počel, vendar ne ve kaj. (Eatwood, Cavaliere, Fahlman in Eastwood, 2007).

Niksen ni brezdelje

Brezdelje dobesedno pomeni stanje brez dela. Značilno je pomanjkanje energije in gibanja. V sodobni predstavi je lenoba oz. brezdelje naslikano kot podoba poležavanja na kavču ali pred televizorjem ter ima tako negativno podobo. Skozi zgodovino pa se je položaj brezdelja spreminjal; velikokrat je bilo izredno cenjen, kot npr. v antični Grčiji, kjer je predstavljalo najvišji ideal. Grška beseda za brezdelje je schole, iz česar je izpeljana latinska beseda scola, angleška school in slovenska šola. Antični Grki v brezdelju niso videli lenobe, temveč prostor za intelektualno rast izven rednega dela.  

Sproščeno brezdelje je tako čas, ko uživamo svobodo z močnim srcem in skozi upanja polne oči. Lahko ležimo na travi in tako ne počnemo nič posebnega, a se naše misli in ideje vseeno porajajo. Začutimo nekakšen mir, ki je prijeten. Notranja polnost na drugačen način.

Kaj če je biti zaposlen naše naravno stanje, lenoba pa nekaj izredno dragocenega? Skoraj nemogoče se nam zdi izklopiti notranji gon po delu, ravno zato je početi ničesar nadvse zahtevno. Dopust je super priložnost, da le opazujemo svoje premikanje med lenobo, brezdeljem, prislinim in svobodnim delom, ko se odločamo, v katerem izmed svetov želimo živeti. V risanki Pika Nogavička je lenoba prikazana drugače – kot svet svobodne igre, poln domišljije in ustvarjalnosti ter tudi izzivov, ki sodijo zraven. 

Niksen ni čuječnost

Čuječnost je osnovna človekova sposobnost zavedanja našega telesa, občutij, misli v tem trenutku. Je stanje, v katerem se popolnoma zavedamo, kaj se dogaja v okolju, ki nas obdaja, in v nas samih –da smo prisotni tukaj in zdaj in ne razmišljamo, presojamo in ne sodimo o prihodnosti ali o tem, kar se je zgodilo v preteklosti. Cilj čuječnosti je prebuditi notranjo delovanje naših duševnih, čustvenih in fizičnih procesov.

Težko je najti posameznika, ki je spontano čuječen –prisoten tukaj in zdaj, osredotočen na svoje delo in motiviran. Sodobna informacijska tehnologija nam usmerja in kroji pozornost, nam »krade« čas, obrača pogled v ekran telefona in stran od obrazov ljudi, zmanjšuje našo sposobnost pomnjenja in daljše koncentracije. 

Niksen je nekaj drugega in si ga lahko v avgustu vsekakor privoščimo

Kljub razlikam med predstavljenimi in danes kar modnimi izrazi, lahko najdemo kar nekaj podobnosti, ki pa jih vsebuje tudi niksen – oseba miruje in deluje sproščeno. Pravijo, da se niksen poda ob skodelici kave, čaja, je odličen med prehranjevanjem, gledanjem skozi okno… 

In še nekaj poletnih vprašanj za vas:

  • Ali se kdaj znajdete v situaciji, ko van misli za nekaj časa »odplavajo stran« in izgubite občutek za stvari okoli sebe?
  • Ali si kdaj vzamete čas, da namenoma ničesar ne počnete?
  • Ali vam lahko niksen pomaga pri spoprijemanju z vsakodnevnimi izzivi in proti stresu?