Kako dobre ideje spremeniti v odlične? Tehnika šestih klobukov razmišljanja

Piše: Špela Dukić

Verjetno se je že vsakdo izmed vas kdaj soočil z neproduktivnim sestankom, na katerem ste vložili preveč časa in energije za končni rezultat, ki pa je bil nazadnje še slabši od začetnih pričakovanj. Psiholog in zdravnik Edward de Bono je ustvaril metodo za bolj učinkovito mišljenje, ki bi vam lahko pomagala izboljšati komunikacijo na sestankih. Ne le da vam ta metoda omogoči hitrejše ter bolj efektivne sestanke, temveč vam olajša tudi razmišljanje o vsakodnevnih zadevah in poteke pogovorov. Za povrh vsega pa ta metoda tudi spremeni dobro začetno idejo v odlično. Omenjeno metodo je De Bono poimenoval šest klobukov razmišljanja.


Tehnika šest klobukov razmišljanja predstavlja nov način kritičnega ovrednotenja idej, pri čemer omogoča, da smo ustvarjalni in da razmišljamo izven okvirjev, vendar hkrati vseeno ostanemo na realnih tleh in iskreni do sebe. Metodo lahko uporabimo za zvišanje produktivnosti sestankov ali pa le sami pri sebi.

“Glavni problem mišljenja je zmedenost. Trudimo se narediti preveč stvari na enkrat. Čustva, informacije, logika, upanje in ustvarjalnost, vse to preplavi naše misli. Tako stanje je, kot da bi hoteli žonglirati s prevelikim številom žogic.” – Edward De Bono

Vsak od šestih klobukov predstavlja svoj način razmišljanja:

  1. Beli klobuk: bela barva simbolizira nevtralnost in objektivnost. Brez presojanja in lastnih interpretacij (kot računalnik) skušajte predstaviti vse dosedanje podatke, številke in dejstva. Ko nosite ta klobuk, se vprašajte: Kaj že vem o tej temi? Česa še ne vem o tej temi? Kaj se lahko naučim iz dane situacije? Katere informacije potrebujem, da bom lahko rešil ta problem? Ta klobuk je uporaben tudi za to, da ugotovite, ali imate kakšne luknje v znanju iz določenega področja ter kje je še prostor za napredek.
  2. Rumeni klobuk: tu je v ospredju optimizem, pozitivnost, konstruktivno razmišljanje ter iskanje prednosti in priložnosti. S tem klobukom verjamete, da ste zmožni doseči karkoli in ovire za vas ne obstajajo. Vašo načelo je: »Tam kjer je volja, je tudi moč!«. Ko se soočite z idejo, pri njej vidite samo pozitivne lastnosti in iščete načine, kako bi jo lahko realizirali.
  3. Črni klobuk: ta klobuk je nasprotje rumenemu. Ko nosite črni klobuk, iščete vse možnosti, kjer bi se vaš načrt lahko ponesrečil ali kje bi lahko šlo kaj narobe. Na ta način izpostavite slabosti, šibke točke in potencialne nevarnosti vaše ideje. Črni klobuk vam bo pomagal, da postavite svoje ideje na realna tla, poleg tega pa boste razmišljali tudi o alternativnih možnostih, kar bi vam lahko prišlo prav, če se prvotni plan slučajno zalomi. Vaša ideja se bo tako okrepila in postala bolj odporna na razne težave.
  4. Rdeči klobuk: ko nosite rdeči klobuk, se osredotočite na svoja čustva, slutnje in vtise o danih idejah. Na tem mestu idej ne rabite racionalizirati, temveč bodite pozorni na to, kaj vam pravi intuicija in kako bi tudi drugi ljudje čustveno odreagirali na predstavljene ideje.
  5. Zeleni klobuk: zeleni klobuk uporabljamo za ustvarjalno mišljenje. S tem klobukom skušajte razmišljati izven okvirjev in najti več različnih možnosti rešitve problema. Ko nosite ta klobuk, se potrudite, da idej ne obsojate in da ste odprti za vse predloge. Na tem mestu si zastavite vprašanja, kot so: Ali obstajajo še druge možnosti rešitve problema/izvedbe ideje? Ali lahko to storimo še na kakšen drug način? Kako lahko pogledam na ta problem še iz drugih perspektiv? Kako naj razmišljam izven okvirja?
  6. Modri klobuk: ta klobuk predstavlja nadzor, organizacijo, načrtovanje in usmerjanje. Z modrim klobukom nadzorujemo celoten proces sestanka oziroma lastnega mišljenja in pazimo, da se držimo rdeče niti. Na sestankih navadno nosi modri klobuk vodja sestanka. Oseba z modrim klobukom naj se vpraša: Kaj je problem? Kaj je naš cilj in najbolj zaželeni rezultat? Kaj bomo dosegli z reševanjem danega problema? Katera je najboljša metoda za napredek?

De Bonova metoda šestih klobukov razmišljanja je zelo uporabna tehnika sprejemanja odločitev in kritične obravnave idej. Ta tehnika omogoča, da v naše odločanje vključimo tudi čustva in skeptičnost, poleg tega pa odpre tudi možnost večje ustvarjalnosti. Odločitve, ki smo jih sprejeli z metodo šestih klobukov mišljenja so bolj premišljene, kot bi bile sicer, zaradi česar se lažje izognemo morebitnim napakam in težavam v prihodnosti.

Kako lahko v praksi, na sestanku, uporabite metodo šest klobukov mišljenja si lahko ogledate tudi v kratkem videu na tej povezavi.

Povzeto po: