Starejši na trgu dela

“Zakaj pa bi vlagali v starejšega delavca, enostavno bomo zaposlili mlajšega.”

“Mlajših ne bo.”

Leta 2060 bo skoraj tretjina vseh prebivalcev v Sloveniji starih nad 65 let. Kako se na trgu dela soočamo z izzivi, ki jih prinaša staranje prebivalstva?

 

Vroči mikrofon, radijska oddaja na RTV Slovenija, je eno oddajo posvetila ravno tej tematiki. S klikom na povezavo lahko poslušate pogovor z različnimi strokovnjaki, ki se pri vsakdanjem delu srečujejo s problematiko zaposlovanja starejših zaposlenih.

 

  • Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, navaja številne zanimive statistične podatke (npr. število delavcev se vsako leto zmanjša za 10.000), hkrati pa spregovori o starejših zaposlenih, ki razmišljajo o čim hitrejši upokojitvi, o velikem primanjkljaju na vseživljenjskem izobraževanju ter o načrtovanih aktivnostih za ohranjanje zaposlenosti starejših in izboljšanju njihove zaposljivosti.
  • Ga. Damjana Košir, direktorica področja za zaposlovanje na Zavodu za zaposlovanje, opisuje spremembe na trgu dela ter v strukturi iskalcev zaposlitve, trend odlaganja starejših zaposlenih pred upokojitvijo na zavod, o stimulaciji delodajalcev za zaposlitev nad 55 let ter o zaščiti starejših zaposlenih.
  • Podjetnica Elena Karin Sanchez, direktorica podjetja Kaitrida, in dr. Eva Boštjančič, vodja Katedre za psihologijo dela in organizacije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, predstavita projekt 50+ ni ovira, je dobra izbira!, v okviru katerega poteka tudi vseslovenska raziskava o zaposljivosti in zaposlovanju po 50. letu starosti, ki se med drugim dotika številnih predsodkov o starejših.
  • V gledališču Glej pa so se tematike lotili s projektom “Starci”, pri čemer iščejo starejše zaposlene, ki bodo navdih za kratke filme in odrske uprizoritve.

 

Pogovor je vsekakor vir številnih zanimivih informacij, zato vabljeni k poslušanju!