Kaj če me potencialni delodajalec “pogoogla”? Sedem korakov do boljšega LinkedIn profila

Kaj sploh je Linkedin razložimo na povezavi. O vlogi, ki jo igrajo družbena omrežja v procesu zaposlovanja pa lahko berete na povezavi.


Piše: Pia Roškarič Duh

Obstaja 92% možnost, da te zaposlovalec poišče preko družbenih omrežij. Visoko, a ne? V tem primeru seveda želiš, da mu Google »vrže ven« čim boljši rezultat. Facebook, Instagram, Twitter – z nastavitvami zasebnosti lahko ustvarimo popolnoma privaten profil, kjer o nas ne bodo razkrite nobene informacije. Kaj pa LinkedIn? To omrežje nam omogoča, da se delodajalcem predstavimo na čim bolj izstopajoč način ter izpostavimo informacije, ki bodo delovale nam v prid. Spletemo lahko tudi mrežo poznanstev, ki nam bodo pomagala pri izgledu našega profila. Zato ti v nadaljevanju predstavim 7 korakov, s katerimi lahko optimiziraš svoj LinkedIn profil in s tem tudi rezultat, ki ga prinese »googlanje« tvojega imena. 

Zakaj ravno LinkedIn?

LinkedIn je najbolj priljubljeno profesionalno družbeno omrežje, ki se ga uporablja že v več kot 200 državah (LinkedIn, 2019). Raziskava Krajnc, Matovina in Weis (2020) glede stališč do uporabe družbenih omrežij v procesu zaposlovanja na slovenskem vzorcu je pokazala, da se LinkedIn s strani kadrovnikov dojema kot najbolj primerno, etično in koristno družbeno omrežje. 72% kadrovnikov je poročalo, da si profile kandidatov na družbenih omrežjih ogledujejo – najpogosteje na LinkedIn-u, temu pa sledi Facebook. 27% kadrovnikov je po ogledu družbenih omrežij potencialnega kandidata tudi zavrnilo, predvsem zaradi neprimerne objave, fotografije ali komentarja. Dobro urejen profil pomeni torej več možnosti, da delodajalec izbere vas, zato si poglejmo, kako do dobrega LinkedIn profila. 

  1. Prvi vtis in profilna slika

Oseba si lahko o nas ustvari prvi vtis v kar 39 milisekundah. Prvi vtis je psihološki pojav, ki vztraja, kar pomeni, da ga je težko spremeniti. Apelira predvsem na vizualne dražljaje, torej si ga bo delodajalec ustvaril že z bežnim pogledom na vaš profil. Pomembno vlogo tukaj ima profilna slika. Čeprav je mnogo uporabnikov LinkedIn-a ne uporablja, pa podatki kažejo, da prisotnost primerne slike za 14-krat poveča verjetnost obiskovanja vašega profila.

Kakšna slika pa je primerna? Verjetno ni potrebno poudariti, da slika iz kluba s kozarcem v roki ali poziranje v kopalkah za to omrežje ni primerna. Tudi to zveni precej očitno, a izberite nedavno sliko, kjer zgledate kot vi. Na sliki bodite samo vi in se izogibajte motečim ozadjem. Vaš obraz naj bo iz slike lepo razviden, oblačila pa naj bodo takšna, ki bi jih oblekli na delovno mesto. Pod profilno sliko je prostor za vaše ime, izogibajte se vzdevkom ali zabavnim verzijam vašega imena.

  1. »Background« slika

Na vrhu svojega profila lahko zdaj dodate tudi »background« sliko, ki je poleg profilne slike pomemben vizualni element. Svetuje se, da »background« slika sestoji iz vaših slik, ko ste v »akciji« – torej, ko izvajate kakšno aktivnost, povezano z vašim poklicem. Na primer kolaž slik, na katerih opravljate delo ali prostovoljstvo, imate predstavitev ali vodite delavnice. Lahko odraža tudi vaše dosežke ali vrednote in je še eden izmed načinov, s katerim lahko vplivate na prvi vtis.

  1. Osebna zgodba oziroma »summary«

Ta predel profila je zagotovo eden najpomembnejših za vašo osebno blagovno znamko. Poskusite biti jedrnati, kreativni in informativni. Začetek opisa naj vsebuje kavelj – nek stavek, ki bo pri ljudeh vzbudil interes, da berejo naprej. V opis vključite vaša znanja in izkušnje ter različne spretnosti. Ni potrebno, da tukaj opišete zgolj časovno premico vaših izkušenj, dodate lahko tudi reči, ki vas v poklicni domeni navdušujejo in motivirajo ter kaj radi počnete. Napišite jo v prvi osebi.

Seveda je tukaj težko vedeti, kaj bo pri delodajalcu »vžgalo«. Mnogi raje hitro preletijo informacije, zato bi raje prebrali kratek seznam alinej z izkušnjami kot vašo osebno zgodbo. Rešitev za to lahko najdete v tem, da tudi v daljšem opisu uporabljate ključne besede, povezane z domeno, v katero želite usmeriti svojo kariero. 

  1. Pajkova mreža poznanstev

LinkedIn je namenjem tudi mreženju. Omogoča nam, da se povežemo z različnimi osebami in večja, kot je mreža povezav, ki jih imamo, več obiskov profila lahko dobimo. Povežete se lahko s sedanjimi ali nekdanjimi sodelavci, sošolci iz fakultete ali osebami, ki jih srečate na poslovnih dogodkih ali izobraževanjih. Eden izmed prvih in preprostih korakov, kako povečati svoje omrežje, je tudi ta, da kontakte iz naše spletne pošte uvozite v profil.

Slika, ki vsebuje besede notranji, majhno, fotografija, papir

Opis je samodejno ustvarjen
Vir: Adobe stock
  1. Ustreznost veščin, izkušenj in objav

LinkedIn omogoča, da navedete tudi vaše veščine (angl. skills) ter izkušnje (angl. experience). Mnogi tukaj vključijo in napišejo vse, kar jim pride na pamet, a vseeno je potrebno biti previden. Vaš profil ima neko ciljno publiko, zato se priporoča vnos relevantnih veščin in izkušenj za vašo poklicno domeno. Dolgi spiski veščin, ki sploh niso povezani s tem, kar počnete, lahko vzbudijo občutke, da pretiravate.

V vaši mreži poznanstev imate lahko tudi aktivno vlogo, tako da s svojega profila delite relevantne vsebine, npr. članke, videe, poročila ali podcaste. Ne gre torej za deljenje objav kot na Facebooku, ampak naj se tudi te vsebine skladajo z vašo ciljno publiko in poklicno domeno. Vključujte se tudi v diskusijo in komentarje pod vašimi objavami in objavami vaših poznanstev.

  1. Podpora ali »endorsement«

Ta funkcija na LinkedInu omogoča, da vaš profil doseže večjo verodostojnost. Drugi uporabniki lahko vaše spretnosti podprejo, s čimer poudarijo vaše prednosti in gradijo zaznavanje vaše ekspertize. Podpora je pogosto vzajemna, tako, da če podprete veščino koga drugega, je velika možnost, da vam bo oseba to povrnila. Dobra potrditev vas hvali za stvari, ki so pomembne za vašo blagovno znamko. Pa vendar, pomeni več podpore tudi boljši profil ? Ni nujno. Podporo želite pridobiti od ljudi, ki so za vas relevantni, prav tako pa za veščine, ki odražajo vašo osebno blagovno znamko. Tudi zato je pomembno imeti dobro izbran seznam veščin, da drugi uporabniki lažje razberejo, kaj vam je pomembno. Prav tako ne želite dobiti veliko podpore za veščino, ki je ne obvladate, saj če vas na podlagi te izbere delodajalec, se lahko znajdete v precejšnji stiski. 

  1. »Prepovedane« besede

Zaradi velikega števila uporabnikov na LinkedInu so nekatere besede, imenovane »buzzwords«,  ki se jih uporablja tako pogosto, postale brez pomenske. Oziroma, gre za pridevnike, ki delodajalca ne bodo več prepričale v to, da te kvalitete resnično premorete. Med najpogostejše »buzzwords« spadajo na primer ‘experienced’, ‘passionate’, ‘expert’, ‘creative’, ‘innovative’, ‘motivated’, ‘responsible’, ‘strategic’. Nadomestite jih lahko z manj uporabljenimi sinonimi, kot so na primer ‘ambitious’, ‘enthusiastic’, ‘inventive’, ‘reliable’, ‘original’, ‘trained’ in ‘goal-oriented’.

LinkedIn namesto intervjujev? Posamezniki, ki jim je bil dodeljen naziv najboljših LinkedIn profilov, svetujejo, da tudi LinkedIn postane del vašega vsakodnevnega brskanja po socialnih omrežjih, saj ste lahko le tako dovolj aktivni in se prilagajate nenehnim spremembam. Glede na vedno večjo uporabo in trenutno realnost brez stikov, bo LinkedIn morda postalo omrežje, ki bi lahko v celoti nadomestilo življenjepise in prve intervjuje?


O AVTORICI

Slika, ki vsebuje besede oseba, stoječe, ženska, črtkasto

Opis je samodejno ustvarjen

Moje ime je Pia Roškarič Duh. Če poskušam svoje najljubše interese zapisati po padajočem vrstnem redu, bi šlo nekako tako: psihologija, potovanja, kuhanje, dobre serije in dobre knjige. V naštetem uživam še bolj, če je prisotna prava družba in zanimivi pogovori. Seveda ob povečanem delu za faks včasih kakšen iz zadnjih mest skoči na prvo. A ne na čisto prvo – to mesto zaseda moj kuža. 


LITERATURA

Bar, M., Neta, M., in Linz, H. (2006). Very first impressions. Emotion6(2), 269.

Belcak, A. (17.11.2020). How to build an amazing linkedin profile [15+ proven tips]. Pridobljeno 19.11.2020 s https://cultivatedculture.com/linkedin-profile-tips/

Doyle, A. (20.11.2019). How to Make a Better LinkedIn Profile. Pridobljeno 16.11.2020 s https://www.thebalancecareers.com/tips-to-make-a-better-linkedin-profile-2062332

Fleming, J. (17.02.2020). 20 steps to a better LinkedIn profile in 2020. Pridobljeno 16.11.2020 s https://business.linkedin.com/en-uk/marketing-solutions/blog/posts/content-marketing/2017/17-steps-to-a-better-LinkedIn-profile-in-2017

Frost, A. (b.d.). 10 Creative LinkedIn Summary Examples & How to Write Your Own. Pridobljeno 16.11.2020 s https://blog.hubspot.com/sales/linkedin-summary-examples

Krajnc, A., Matovina, I. in Weis, H. (2020). Stališča do uporabe družbenih omrežij v procesu kadrovanja.

Lee, A. (b.d.). 10 Buzzwords to Remove From Your LinkedIn Profile Immediately. Pridobljeno 17.11.2020 s https://www.postplanner.com/blog/buzzwords-to-remove-from-your-linkedin-profile

Luckwaldt, J. (11.10.2014). Is there such a thing as a bad linkedin endorsement? Pridobljeno 19.11.2020 s https://www.payscale.com/career-news/2014/09/is-there-such-a-thing-as-a-bad-linkedin-endorsement

McKissen, D. (25.10.2020). Here’s an example of the perfect LinkedIn profile summary, according to Harvard career experts. Pridobljeno 16.11.2020 s https://www.cnbc.com/2019/09/25/example-template-of-perfect-linkedin-profile-according-to-harvard-career-experts.html

Morrison, K. (22.10.2015). Survey: 92% of Recruiters Use Social Media to Find High-Quality Candidates. Pridobljeno 16.11.2020 z https://www.adweek.com/digital/survey-96-of-recruiters-use-social-media-to-find-high-quality-candidates/

Omoth, T. (b.d.). 10 Ways to Make Your LinkedIn Profile Stand Out (2020 Guide). Pridobljeno 16.11.2020 s https://www.topresume.com/career-advice/10-ways-to-create-a-winning-linkedin-profile