Obrazi nasilja na delovnem mestu

O nasilju na delovnem mestu smo na naši spletni strani že pisali. Tu smo pisali o fizičnem nasilju, tu smo pisali o spletnem nasilju, tu pa najdete pregled strokovne znanstvene literature na temo nasilja na delovnem mestu.


“Nasilje je tema, ki ni priljubljena, o nasilju je malo raziskav in tudi piše se o tem bolj malo in zelo previdno. Gre za področje, ki se ga delodajalci morda sploh ne zavedajo oziroma se usmerjajo na bolj otipjiva, merljiva in dobičkonosna področja, ali pa si zatiskajo oči, da za njihovo organizacijo razumevanje, prepoznavanje in zmanjševanje nasilja ni pomembno.

Pri delu si morda lažje postavljamo meje kot v zasebnem življenju – mejo, do katere lahko gredo drugi pri dodeljevanju nalog, mejo, ki označuje naš osebni prostor, mejo, ki je namenjena naši zasebnosti, mejo, ki nam omogoča, da se na delovnem mestu počutimo varne, tako s fizičnega kot psihičnega vidika. Ko pa nekdo prestopi mejo, pride do stresa, konflikta, jeze, razočaranja, žalosti, kar vodi ne le v zamajano samozavest in samo- podobo, temveč tudi spremembo našega vedenja in delovnih navad. Večina zaposlenih na ogrožujočo situacijo odreagira spontano, tako kot smo na po- dobne situacije odgovarjali v naši preteklosti. A meje so zato, da jih znamo postaviti, da jih znamo braniti in da znamo reči ne, ko jih nekdo prestopi. Zato se mi zdi kot psihologinji, ki deluje na področju psihologije dela, po- membno, da o nasilju na delovnem mestu jasno govorimo, informiramo, izobražujemo, se pogovarjamo in morda s tem tudi preprečujemo njegov nastanek in pojavnost.

V znanstveni monografiji Obrazi nasilja na delovnem mestu – psihološki po- gledi in slovenska praksa smo poskušali predstaviti sedanjo situacijo, ki se dogaja na različnih delovnih mestih številnim zaposlenim v Sloveniji. Ideja se je pojavila kot odgovor na vedno bolj rastočo in zaželeno znanstveno vejo psihologije, imenovano pozitivna psihologija, ki v zaposlenih išče in spodbuja dobro, želeno, prijetno. Vendar če bomo tako znanstveniki kot praktiki »govorili le o soncu, zanemarili pa dež, težko govorimo o vremenu in splošni klimi«. Pomembno je, da na vsako delovno situacijo, pa naj bo to v primeru natakarja, ki streže kosila v gostinskem lokalu, timskega sestanka medicinskega osebja ali sindikalnega zborovanja zaradi zmanjšanja delov- nih pravic, pogledamo z vseh možnih perspektiv.”

Naslovnica znanstvene monografije Obrazi nasilja na delovnem mestu.

To so besede s katerimi naša glavna urednica, dr. Eva Boštjančič, uvede bralca v pomembnost tematike nasilja na delovnem mestu. Znanstvena monografija na to temo, Obrazi nasilja je tako ena glavnih del slovenskih avtorjev, ki se ukvarja s to tematiko. Obrazi nasilja so trenutno na voljo tako v e-obliki kot tudi v fizični obliki.

Ta teden poteka 36. (e)slovenski knjižni sejem, kjer je monografija še dodatno bolj znižana (50 %). Več informacij se nahaja na spletni strani knjigarne Filozofske fakultete. Če želite naročiti knjigo po znižani ceni jo morate naročiti preko e-maila, ker spletna knjigarna popustov ne omogoča: knjigarna@ff.uni-lj.si.

V e-obliki pa Obraze nasilja najdete na tej povezavi.