Kakšno vlogo igrajo družbena omrežja v procesu zaposlovanja?

Verjetno ste se že spraševali, ali vaši bodoči nadrejeni pregledajo vaša družbena omrežja in kakšne vsebine objavljate. Res je, da se uporaba družbenih omrežij iz leta v leto povečuje, ne le v zasebne namene, namreč tudi v namene zaposlovanja novih delavcev.

Z naraščajočo uporabo družbenih omrežij kot sta npr. LinkedIn in Facebook, posamezniki hitreje in v večji meri razkrivajo osebne informacije na internetu. S tem ko posamezniki delijo razne objave na omrežjih, dopuščajo tudi vpogled v svoje življenje. Če so profili posameznikov javno dostopni oziroma “odklenjeni”, lahko do objavljenih informacij posledično dostopajo tudi razna podjetja in organizacije. Različne objavljene fotografije ali zapisani komentarji posameznikov lahko pomembno vplivajo na to, da slednji dobijo določeno zaposlitev (ali pa tudi ne). Potencialni delodajalci si namreč prav zaradi objav na družbenih omrežjih mnogokrat ustvarijo mnenje o kandidatu, še preden ta sploh pride na prvi intervju.

Različne objavljene fotografije ali zapisani komentarji posameznikov lahko pomembno vplivajo na to, da slednji dobijo določeno zaposlitev (ali pa tudi ne). Vir: Pixabay

Anjo Krajnc, Ivano Matovina in Hano Weis je zanimalo, kakšna so stališča kadrovskih strokovnjakov/vodij oziroma tistih, ki v organizacijah sodelujejo pri procesu zaposlovanja novih zaposlenih, kot tudi zaposlenih v tistem podjetju, do uporabe družbenih omrežij v procesu kadrovanja v slovenskem prostoru. Osredotočile so se predvsem na družbena omrežja LinkedIn, Facebook, Instagram in Twitter. Če vas zanima, kakšen odnos imajo kadroviki in zaposleni do družbenih omrežij v procesu zaposlovanja si to lahko preberete na spodnji povezavi: