Potrebuješ počitek, po katerem boš poln energije?

Photo by ANTONI SHKRABA on Pexels.com

Počitek predstavlja velik del našega življenja, ki vpliva tudi na našo delovno uspešnost. Če nimamo energije, volje, potem ne bomo delovno učinkoviti. Ponavadi delamo in si vzamemo čas zase le, ko je čas za dopust. Zakaj pa se ne bi počutili spočite in polni energije že pred in po dopustu? Zakaj vedno čakamo na tistih nekaj dni v letu, da se odklopimo in damo misli na “pašo”.


Kolikokrat smo s popoldanskih počitkom skušali nadoknaditi zamujen spanec ali pomanjkanje energije, le da smo bili na koncu še vedno utrujeni …

Spanje in počitka ne smemo enačiti. Kljub ustrezno dolgemu spancu, nam lahko še vedno primanjkuje počitek oz. cela vrsta počitkov. Ja, množina. V vse večjem porastu posameznikov, ki so zaradi kulture, ki je naravnana k uspešnosti in produktivnosti, kronično utrujeni in izgoreli, je ta tema še kako zelo relevantna.

Dr. Saundra Dalton-Smith je v svojem Ted Talku predstavila 7 ključnih vrst počitkov na različnih področjih naših življenj.

1. Fizični počitek

Fizični počitek je lahko pasiven (spanje in popoldansko počivanje) ali aktiven (obnovitvene aktivnosti – joga, raztezanje in masaže).

2. Mentalni počitek

Kako vemo, kdaj potrebujemo mentalni počitek? Ko zjutraj ne moremo delovati brez kave; ko smo pozabljivi in hitro vzdražljivi; imamo težave s koncentracijo na delovnem mestu; ponoči ne moremo “odklopiti” možganov in misli; po 7-8 urah spanja smo še vedno utrujeni …

Mentalni počitek moramo vzeti vsaki dve uri pri delu, da se umirimo in zadihamo z novimi mislimi in novo energijo. Pred spanjem si lahko zabeležimo vse misli, ki nam begajo po glavi.

3. Senzorični počitek

Veliko časa preživimo pred ekrani, v hrupnih delovnih prostorih, usklajujemo delovne naloge in smo aktivni v več pogovorih … Vsi ti dražljaji nas lahko preobremenijo.

Poskusite zapreti oči, izolirajte se od motečih dražljajev ali se za nekaj časa odklopite od svojih električnih prijateljev, ki nas velikokrat držijo v senzornem primežu.

Za nekaj časa se odklopite od svojih električnih prijateljev, ki nas velikokrat držijo v senzornem primežu. Vir (Pexels.com)

4. Kreativni počitek

Slednji je še posebno pomemben za ljudi, ki morajo na vsakodnevni ravni reševati probleme ali nizati nove ideje. Brez ustreznega kreativnega počitka ne bomo tako produktivni pri ustvarjanju kreativnih idej in novih zamisli.

Narava je enkratna priložnost za sprostitev svojih misli. S tem tudi omogočamo, da se vsebine, ki smo jih predelali tekom dneva usedejo, predelajo. Zgolj s sprehodom lahko včasih pridemo do novih ugotovitev in uvidov, ki jih zaradi preobremenjenosti prej nismo mogli ujeti v naših glavah.

Ker je na delovnem mestu težko iti na sprehod ali v naravo, si lahko preuredite delovni prostor. Prazne stene si popestrite s slikami krajev, ki jih imate radi, ali umetninami, ki vas navdihujejo. Strmeti 40 ur na teden v prazne stene postane dolgočasno in demotivirajoče.

5. Čustveni počitek

Čustveni počitek je potreben predvsem za ljudi, ki težko rečejo “ne”, ljudi, na katere drugi računajo in se zanašajo. Mnogokrat se počutijo izkoriščene in malo cenjene.

Takšna oseba mora imeti čas in prostor, da svobodno izraža svoja čustva in se ne osredotoča samo na zadovoljevanje potreb drugih. Za to je potreben pogum in avtentičnost. Da na vprašanje “Kako si?” lahko odgovorimo pošteno – “Nisem vredu.”

6. Socialni počitek

Ponavadi sta čustveni in socialni počitek močno povezana, če nam primanjkuje enega, nam primanjkuje tudi drugega.

Socialna izčrpanost nastane, ko smo dalj časa v stiku z ljudmi, ki niso podporni ali pozitivni. Od njih se moramo čim prej oddaljiti in navezati stike z ljudmi, ki jim je resnično mar za nas.

7. Duševni počitek

Zadnji tip počitka se nanaša na sposobnost, da se povežemo preko fizične in mentalne komponente, da občutimo globlji občutek pripadanja, ljubezni, vključenosti in smisla.

Pomembno je, da se vključujemo v stvari, ki so večje od nas – meditacija, vključenost v skupnost …

Samo spanje ni dovolj, da se počutimo spočite in polne energije. Upamo, da boste našli pravo vrsto počitka, ki ga trenutno potrebujete – ali je to vključevanje v širšo skupnost, druženje z ljudmi, ki so vam blizu in ki vas podpirajo, ali pa je to sprehod po gozdni stezi.

Več o tematiki počitka si lahko preberete ali ogledate na sledeči povezavi: https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/


Literatura:

Dalton-Smith, S. (2021, 6. januar). The 7 types of rest that every person needs. Ideas.Ted.com.