Samotar v domači pisarni

Piše: Lucija Brecelj

Infografika: Nastja Galič

Delo od doma: sanjsko, enostavno, edinstveno, enkratno delo. Taki in podobni pridevniki pogosto opisujejo delo od doma, ko ga predstavljajo promotorji. Na medmrežju (npr. YouTube) hitro naletiš na posnetek, ki to delo promovira, ne le kot način dela, ampak kot način življenja. Pogosto prikazujejo prednosti, kot so fleksibilen urnik, udobnost doma, nemoteče okolje za delo, mir itd. Pa je res vse tako romantično?

Delo_od_doma_infografika_Galič

Zjutraj vstanete in si obujete copate, v katerih boste preživel današnji delovni dan. Ni potrebno, da oblečete kostim ali poslovno obleko, zadostovala bo udobna trenirka.  Ostali člani družine, ki bivajo z vami, se zbudijo. Začne se jutranje hitenje na delo, v šolo ali vrtec. Vam se ne mudi, ker boste v trenutku, ko bodo preostali družinski člani zaprli vrata za seboj, odšli v sosednjo sobo – na svoje delovno mesto.

Preden začnete z delom, si privoščite dišečo kavo, kot je bila navada na delovnem mestu. Tako jo boste spili brez družbe bolj in manj zanimivih novičk ali zehajočih pozdravov ali retoričnih vprašanj ‘kako si?’. Popili jo boste v prijetni tišini s pogledom skozi okno, misli pa vam bodo ta čas odpotovale na sanjske kraje ali skrbi prihajajočega dne.

V kratkem se lotite svojega dela. Usedete se za pisalno mizo, prižgete računalnik in se pripravite na začetek svojega dne. Še prehitro je računalnik pripravljen in lotite se dela.

Odprete e-pošto, vse potrebne internetne zavihke, navodila, dokumente, programe, itd. Začnete, kjer ste včeraj končali. Zaključene stvari, ki ste jih včeraj poslali nadrejenemu, zaprete in odprete sveže naloge, ki ste jih prejeli v pisni obliki. Zakopljete se v delo. Nič vas ne moti, nihče vas ne vznemirja.

Polglasno si preberete napisano, da za hip spet uporabite svoje glasilke. Kar malo se morate odkrhati, da lahko besede gladko tečejo. Zaveste se, da ste dopoldne brez besed presedeli za delom. Le nekaj  kratkih SMS sporočil ste poslali sodelavcem.

Pripravite si malico. Domač hladilnik in omare so dobro založene, tako da si pripravite malico po svojem okusu. Jogurt, sadje, jajca, kosmiči, kruh … Kar vam srce poželi. Družbo pa vam dela le radio ali televizija.

Hitro se spravite nazaj k delu, da ga dokončate, preden pridejo prvi družinski člani iz svojih obveznosti. Opravite telefonski klic s stranko. Poslovno, prijazno vzdušje med pogovorom. Nato vas kliče delodajalec. Preveri vaš napredek pri projektu in vas spodbudi k delu, saj se že malo mudi. Spet se zakopljete v delo. Na neki točki ne morete naprej, saj ste odvisni od sodelavca. Pokličete ga. Hiter tehnični pogovor, ker se obema mudi nadaljevati z delom. Še prekmalu je potrebno vstati izza pisalne mize in se odpraviti v vrtec ali šolo po mlajše člane družine.

V zgornjem opisu je zajet le en vidik delavca, ki dela od doma. Le en utrinek, ki lahko postane resničnost delavca od doma, če se sam ne potrudi za odnose in če ga organizacija ne podpre na pravilen način.

office-932926_1920.jpg
Delo od doma – več prednosti ali več pomanjkljivosti? Foto: Pixabay

Pa je res vse tako romantično, kot se na prvi pogled lahko zdi? Vse lepo in prav, dokler se zavedamo, kako to vpliva na naše življenje. Če ste se vživeli (upam, da ste se) v zgornji opis, ste lahko zaslutili, kaj sem želela sporočiti. Prijetno delo od doma brez ‘vsiljivcev’ je mesec ali dva prijetno, vendar se tega naveličaš. Tako delo lahko vodi do občutka osamljenosti in izločenosti iz delovne organizacije ali od sodelavcev. Drug drugemu postajamo tujci. Postaneš robot, ki dela izolirano od drugih. Pozabiš, da so sodelavci ne le tisti, s katerimi delaš, ampak tudi ljudje. Tudi oni še prehitro pozabijo, da ko jih kličeš, želiš slišati še kaj drugega kot: ‘ Vem, da sem pozen, ti pošljem v roku ene ure’. Začneš pogrešati stavek ‘Kaj je kaj novega?’. Tako kot vsi ljudje si tudi delavec, ki delo opravljajo doma, želi, da ne pozabimo, da je prav tako človek.

Ne veš več, kaj se dogaja v pisarni, na oddelku, v firmi, razen svojih nalog. Zdi se, da delavci, ki delajo od doma že dlje časa in le redko obiščejo pisarno, počasi zgubijo stik s spremembami. Nekateri imajo občutek, da posledično izgubljajo stik tudi s svojo stroko. Kot problem navajajo tudi, da novih sodelavcev ne poznajo osebno, kar vodi v občutek nepovezanosti.

In v takem primeru v pisarno ne pokličeš takoj, ko se ti pojavi problem.  Po navadi pokličeš šele takrat, ko je res nujno in si tako z enim problemom po nepotrebnem dolgo beliš glavo. Na delovnem mestu pa bi ti kdo od sodelavcev hitro dal namig, spodbudo oz. kakršnokoli potrebno podporo.

Kako se s tem spoprijemajo delavci? Kako se s tem spoprimejo izkušeni delodajalci?
1.       Bolj se povezujejo s tistimi sodelavci, ki delajo od doma. 1.       Obisk na domu.
2.       Z njimi se pogovarjajo o življenju izven dela 2.       Telefonski klic, ki ni vezan na delo (preprost klepet).
3.       S sodelavci se dobijo na kosilu ali kavi. 3.       Srečanja za povezovanje skupine.
4.       Svoje delovno mesto preselijo v bližnjo kavarno 4.       Občasna srečanja oz. sestanki na delovnem mestu.

Zakaj je ta tema sploh aktualna? Vsa nova odkritja, ki nam vedno bolj omogočajo enostavno komuniciranje na daljavo, vedno bolj postajajo del vsakdanjika. Ne le v prostem času, ampak tudi v poslovnem življenju. Prav tako si tudi delavci vedno bolj želijo prilagojenega okolja in prilagodljivih urnikov. Tako se delo od doma vedno bolj pojavlja in postaja tudi vedno bolj priljubljeno.


O avtorici

Sem Lucija Brecelj, študentka psihologije. Vedno znova se veselim odkrivanja lepega in dragocenega v ljudeh. Navdušuje pa me tudi umetnost, tako glasba in ples, kot tudi raznovrstno ustvarjanje.

lucija brecelj