Psiholog v žepu: uporaba mobilnih aplikacij za samopomoč

Avtorici: Zarja Golouh in Nastja Jalovec

Digitalizacija in hiter razvoj tehnologije sta vplivala tudi na to, kako ljudje skrbimo za svoje tako fizično kot tudi psihično zdravje. Obstaja ogromno mobilnih aplikacij, s katerimi lahko izboljšamo svojo fizično zdravje, saj le-te skrbijo in spremljajo, da se redno gibamo in pravilno prehranjujemo. Vedno več pa je prisotnih tudi mobilnih aplikacij za samopomoč, ki so namenjene izboljšanju mentalnega zdravja uporabnikov. Tovrstne aplikacije nam lahko pomagajo pri soočanju s vsakodnevnimi stresorji, spoprijemanju s tesnobo ali depresijo.


Naj vam predstavimo nekaj mobilnih aplikacij za samopomoč, ki vam bodo pomagale, da boste lažje obvladovali stresne situacije in se bolje počutili:

  1. Breathe2Relax: s to aplikacijo boste dobili navodila in vaje za sprostitveno dihanje. Poleg tega vas bo ta aplikacija informirala tudi o tem, kakšne posledice ima stres na vaše fizično in psihično zdravje.
  2. Pacifica: ta aplikacija vas bo vodila skozi različne dihalne vaje ter spremljala vašo zaznano raven stresa skozi čas. Na voljo boste imeli tudi vaje progresivne mišične relaksacije in dnevne vaje za soočanje s tesnobo.
  3. Pocket Yoga: joga vam bo pomagala, da se boste lažje sprostili. V omenjeni aplikaciji imate na voljo različne joga položaje, ki se jih lahko učite posamezno, ali pa si sestavite svojo lastno rutino.
  4. The Mindfulness app: izbirajte med pet različnimi meditacijami z možnostjo poslušanja pomirjujoče glasbe ali pa zvokov narave.
  5. Personal Zen: to aplikacijo je ustvaril profesor psihologije in nevroznanosti. Personal Zen vam nudi vrsto različnih iger, ki temeljijo na kliničnih ugotovitvah o metodah, ki zmanjšujejo raven tesnobe pri ljudeh.

Zarja Golouh in Nastja Jalovec pa sta v svoji seminarski nalogi raziskovali, kolikšen del oseb v obdobju prehoda v odraslost je že uporabljal aplikacije za samopomoč ter kakšno je mnenje uporabnikov in ne-uporabnikov
aplikacij za samopomoč glede njihovih prednosti in pomanjkljivosti. Seminarsko nalogo si lahko preberete tu: