Zakaj je odklop od dela pomemben?

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Pred nami je poletje in za veliko ljudi tudi obdobje dopustov in odmorov od dela. Včasih so veliko bolj pomembni tudi manjši odmori, ki si jih vzamemo med delom, saj blagodejno vplivajo na stres, fluktuacijo in absentizem. Avtorica pa se v spodnjem blogu dotakne osebnostne prožnosti in regeneracije.


Avtorica: Špela Dukić

Ali vam je to znano: delo postavljate pred sebe in svoj prosti čas. Pomembno vam je, da naloge opravite natančno in z odliko. Skušate biti kar se da časovno učinkoviti, zaradi česar morda kdaj pa kdaj spustite malico, ali pa pojeste obrok kar med opravljanjem različnih nalog. Ali se pogosto sprašujete, zakaj niste bolj odporni na stres, zaradi česar bi potem svoje delo bolje in učinkoviteje opravljali?

Kaj pa, če bi vam povedala, da skrivnost do uspeha ni nenehna produktivnost, temveč pravilno izkoriščeni odmori, s katerimi si lahko napolnite baterije.

Prihaja poletje in z njim čas dopustov. Čas, ko lahko utrdite svojo osebnostno prožnost na zelo preprost način, ki ga bom opisala spodaj.

Osebnostna prožnost je sposobnost, da se znamo prilagoditi na različne življenjske preizkušnje ali pritiske tako, da nas ne vržejo s tira. Za osebo, ki je visoko osebnostno prožna, je značilno, da bo ob določenem pritisku (npr. časovna stiska; nepričakovane težave; šef, ki ima slab dan) vseeno ohranila mirne misli in svoje naloge izpeljala do konca ter kar se da učinkovito.

Tudi znanstvena dognanja poudarjajo, da si premalokrat vzamemo čas za regeneracijo, kar pa zmanjša možnost kolektivnega uspeha in osebnostne prožnosti. Znanstveniki so namreč odkrili korelacijo med slabo regeneracijo od dela in povišano mero zdravstvenih ter varnostnih problemov. Prišli so tudi do zaključka, da pomanjkanje regeneracije, ki se lahko kaže kot nekvaliteten spanec ali pa nenehna potreba po pregledovanju socialnih omrežij, stane organizacije do 53 milijard dolarjev letno zaradi posledično slabše produktivnosti.  

Prišli so tudi do zaključka, da pomanjkanje regeneracije, ki se lahko kaže kot nekvaliteten spanec ali pa nenehna potreba po pregledovanju socialnih omrežij, zniža produktivnost. Vir (Pixels.com)

Vendar pa se regeneracija ne začne takrat, ko mi nehamo delati. Zakaj? Naš delovnik se na primer lahko zaključi ob 16h, ampak delo gre lahko še vedno z nami domov. To se kaže v debatiranju o službi med večerjo in razmišljanju o službenih nalogah pred spanjem.

Ključ do osebnostne prožnosti in hkrati preventiva pred izgorelostjo je, da se zares potrudimo kakovostno opraviti svoje delo, se potlej ustaviti, se regenerirati in nato ponovno poskusiti z delom.

Počitek in regeneracija torej nista ista stvar. Med počitkom naše telo počiva, misli so pa nekje drugje. Kako pa se lahko kakovostno regenerirate?

  • Pomembno je, da si odmore za regeneracijo zavestno načrtujete.
  • Med odmori si lahko zadate, da ne boste uporabljali nobene tehnologije.
  • Med odmori si lahko na telefonu nastavite »letalski način«. Tako ne boste imeli nobenih zunanjih motenj.
  • Odmori naj bodo porazdeljeni skozi celoten dan: med delovnikom so lahko krajši, v vašem prostem času pa daljši. Npr. med delovnikom si lahko načrtujete krajše 5-minutne odmore na vsako uro, popoldne pa si vzamete daljši, 2-urni odmor.
  • Med odmori počnite stvari, ki vas veselijo in vas napolnijo z energijo. Te so lahko šport, druženje s prijatelji, poslušanje glasbe, branje knjige itd.

Osebnostna prožnost je pomemben dejavnik našega uspeha in zadovoljstva na delovnem mestu, zaradi česar je ne smemo zanemarjati. Na letošnjem dopustu se zato ne pozabite kvalitetno regenerirati in odmisliti svoje službene dolžnosti.


Prirejeno po: https://hbr.org/2016/06/resilience-is-about-how-you-recharge-not-how-you-endure