Naše novoletno voščilo za leto 2020!

Avtor prispevka: Nejc Ašič


Mesec december je čas, ko se se spomnimo naših dosežkov in lepih spominov, ki smo jih nabrali v iztekajočem letu. V uredništvu psihologijadela.com smo se odločili spomniti na vse tiste, ki so soustvarjali našo spletno stran v preteklih letih. Poklicali smo pretekle urednice naše spletne strani in jih povprašali, česa so se v letošnjem letu naučile glede dela in odnosov na delovnem mestu. Prav tako pa nas je zanimalo, s čim se ukvarjajo ta trenutek na njihovi karierni poti in česa so se iz urednikovanja naše spletne strani naučile. Prav tako pa smo za spomine in misli povprašali kar nas – sedanje urednice in urednika spletne strani. Z vami, dragi bralci in bralke, želimo ob koncu leta deliti naše ‘modrosti’. To je naše novoletno voščilo za vas. S tem voščilom pa vam želimo najlepše v letu 2020, prav tako pa si želimo, da bi nas spremljali tudi v prihodnjem letu. Hvala, da nas spremljate.


 

Kaj pravijo bivše urednice naše spletne strani?

nina malecNina Malec, ki je našo spletno stran sooblikovala v letu 2016/17, na vprašanje, česa se je na delovnem mestu v zadnjem letu najbolj naučila, pravi: ”Četudi si v službi v določeni vlogi, za katero misliš, da od tebe zahteva neka specifična vedenja, je ključno, da v odnosih na delovnem mestu kljub temu ostajaš pristen, odprt in ”človeški”. Strokovnost in topel človeški stik gresta odlično z roko v roki.” S čim pa se ukvarja Nina trenutno? “Po končanem magisteriju sem pričela s pripravništvom za psihologa v zdravstvu – v Psihološki ambulanti na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Trenutno se zanimam za terapijo sprejemanja in predanosti ter čuječnost. V času študija sem z urednikovanjem spletne strani Psihologija dela pridobivala delovne kompetence, ki so mi pomagale pri grajenju samozavesti ob vstopanju na trg dela.” Nina je prav tako napisala blog Kako biti dober vodja, katerega lahko v teh prazničnih dnevih spet preberete.

 

nina ivančičNina Ivančički je bila urednica spletne strani v letih 2013/15, na vprašanje, kaj jo je vodilo skozi leto pri svojem delu, pravi: “Če naj bom kratka, bom delila dve spoznanji: misel, da sreča ni nujno neko ekstatično stanje, temveč notranji mir; le-temu se približam s sprejemanjem svojega doživljanja, tako kot je v nekem trenutku.” S čim pa se ukvarja Nina v tem trenutku? “V Competu delam kot psihologinja in svetovalka na različnih projektih: svetovanje glede izbora kandidatov na podlagi psiholoških testiranj, razvoj kadrov, izvajanje delavnic, podpora osebam, ki so ostale brez zaposlitve, coaching in psihološko svetovanje. Zanima me veliko stvari, med drugim tudi to, kar delam.” Kaj pa ji je urednikovanje naše spletne strani nudilo? Zaradi urednikovanja psihologijadela.com sem se naučila postavljanja spletnih strani. Najpomembnejše sporočilo je bilo, da večino znanja, ki se zdi nerelevantno, v nekem trenutku uporabiš. Pri nas sem na primer pobudnik/zagovornik digitalizacije procesov.” Na naši spletni strani pa si lahko preberete njen blog na temo zaupanja.

ana aškercAna Aškerc, ki je spletno stran soustvarjala v letu 2016/17, glede svojih najlepših spominov v letu 2019 glede svojega dela pravi: “Največ mi pomeni, kadar s svojim delom pomagam učencu. V zadnjem letu si bom namreč najbolj zapomnila trenutke, ko so mi učenci poročali, da so jim najine ure in pogovori koristili na različnih področjih v življenju – npr. motivacija za šolsko delo, uravnavanje čustev, izboljšanje medosebnih odnosov, spoprijemanje s stresom …” Kje pa Ana dela in s čim se ukvarja? Ker rada delam z otroki in mladostniki, sem se usmerila v šolsko psihologijo. Trenutno sem zaposlena kot učiteljica za dodatno strokovno pomoč na osnovni šoli, kjer moje delo obsega individualno delo z učenci, sodelovanje z učitelji, starši in vodstvom šole, vodenje strokovnega tima, pisanje individualnih programov za učence in izvajanje delavnic v oddelkih.” Na naši spletni strani pa je pisala o zadovoljstvu s sestanki in naredila na to temo tudi anketo, katero lahko vnovič preberete.

Izdelek brez naslova (19)Daša Dolenc, ki je bila urednica na naši spletni strani v letu 2017/18, pa pravi, da se je na delovnem mestu o odnosih naučila: “Predvsem sem ugotovila, da so dobri odnosi v timu temelj učinkovitega dela in uspešnega tima. Za dobro opravljeno delo je včasih potrebno najprej razrešiti tudi kakšne medsebojne težave, si dati podporo in se predvsem poslušati. Zato vsem v letu, ki prihaja, želim veliko lepih trenutkov v službi – predvsem veliko smeha in dobrih odnosov – pa tudi opore v času težkih trenutkov.” Kaj pa pravi glede tega, s čim se ukvarja ta trenutek v življenju in kakšni spomini jo vežejo na psihologijadela.com? Trenutno svoje delo opravljam v osnovni šoli (izvajam ure DSP), torej sem se preusmerila iz kadrovske v šolsko psihologijo, čeprav me področje organizacij in kadrovanja še vedno zanima. Prav tako lahko pri obeh področjih najdem vzporednice. V osnovni šoli je potrebno svoje znanje psihologije uporabiti pri delu z otroci, poleg tega pa tudi v komunikaciji s starši, predvsem pa si nabiram veliko praktičnih izkušenj iz najrazličnejših smeri. Kot del uredniškega tima strani psihologijadela.com sem pridobila veliko novih znanj in veščin – od znanj urejanja spletne strani ter družabnih omrežij do spretnosti iskanja novih vsebin, prebiranja zanimivih strokovnih člankov in pisanja objav. Prav vse pridobljene veščine mi pridejo prav še danes, zato je bilo urednikovanje zame res dragocena izkušnja, iz katere sem se veliko naučila.”  Pisala pa je tudi o agilnih organizacijah v svojem blogu.

 izdelek-brez-naslova-24.pngAnamarija Bogolin, ki je za vas ustvarjala v letu 2017/18, o svojem preteklem letu premišljuje: “Preteklo leto je bili kar pestro. Konec lanskega leta sem postala mama, kar je najlepša in hkrati najzahtevnejša preizkušnja –  pa vendar to ni vse, kar jaz sem. V preteklem letu sem se tako naučila predvsem zelo učinkovito uravnavati zasebno življenje in študijske ter delovne obveznosti, pri tem pa me je vodila misel, kako pomembno je biti prisoten v trenutku, prisoten v vsem, kar počneš, hkrati pa tudi, kako pomembno si je vzeti tudi čas za regeneracijo.” Kaj pa pravi o svojem trenutnem udejstvovanju? “Trenutno zaključujem magistrsko delo z naslovom Okrevanje po delovnem dnevu, hkrati pa že razmišljam o novih izzivih. V zadnjih letih me je pritegnilo delo na področju kadrovske psihologije in psihologije organizacije dela, delo urednice spletne strani pa mi je ponudilo predvsem tisto širino, ki mi je tekom študija manjkala. Na podlagi tega sem se pri svojem delu na kadrovskem področju počutila tudi bolj kompetentno podajati lastna znanja in ideje, hkrati pa tudi bolj pogumno odkrivati še neznana področja in vsebine.” Pisala pa je tudi o emocionalni inteligentnosti v svojem blogu, za katerega vas vabimo, da si ga preberete.

izdelek-brez-naslova-23.pngNastja Pozelnik ki je bila z vami na naši spletni strani v letu 2014/15, pa o svojih izkušnjah glede odnosov na delovnem mestu zaupa: “Iskreni odnosi so najboljši odnosi. To pa tudi pomeni, da je pisarna kdaj polna smeha, kdaj pa pride tudi do konfliktov, ki se jih z odkritim pogovorom da rešiti.” Kje pa je Nastja zaposlena v tem trenutku in ali jo kaj veže nostalgija na psihologijadela.com? “Trenutno sem zaposlena na Policiji kot policijska psihologinja. Delo je izredno zanimivo, saj združuje različna področja psihologije, od izvajanja selekcijskih postopkov, izobraževanj in usposabljanj, coachingov, raziskovalnega dela, psihološkega svetovanja in vse do sodelovanja v kriminalističnih preiskavah. Moj razpon zanimanj je zelo širok, zato se z veseljem izpopolnjujem na različnih področjih, od hipnoze do čuječnosti, v prostem času pa skrbim za navihanega maltežana, prakticiram jogo in hodim v fitnes. Delo urednice me je opremilo s praktičnimi znanji promocije na socialnih omrežjih in mi omogočilo, da sem se podrobneje seznanila z različnimi področji psihologije dela in organizacije.” Naredila pa je tudi intervju z dr. Borisom Popovom, srbskim profesorjem z Univerze Novega Sada.

Kaj pa zdajšnji uredniki in odgovorna urednica? Tudi mi želimo z vami deliti naše misli ob koncu leta 2019 …

eva boštjančičDr. Eva Boštjančičpobudnica spletne strani psihologijadela.com, odgovorna urednica naše spletne strani in mentorica vsem urednikom te spletne strani v vseh teh letih, na vprašanje, česa se je v zadnjem letu naučila glede odnosov na delovnem mestu, odgovarja:

“Kolegialnost in prijateljstvo na delovnem mestu ni eno in isto. Sodelavec lahko postane tudi prijatelj, ki mu nasloniš glavo na ramo, ko ti je težko, ko te posluša, ko si pod stresom, in te (preprosto) razume, ko mu pripoveduješ o službenih dogodkih preteklega dne. In jaz imam tako osebo! Kakšna sreča.”

Na vprašanje, kaj jo je vodilo skozi delo v letošnjem letu, pa pravi: “Življenje je nikoli dokončan izziv vsakega posameznika posebej. Zavedam se, da je moje delovno zadovoljstvo odvisno predvsem od mene same. Hkrati pa vem, da to, kar se dogaja pri delu, nosim domov, in to, kar se dogaja doma, prinašam v službo. Trenutno mi uspeva ravno pravšnja kombinacija enega in drugega. A recepta za delitev naprej žal nimam.” Najbolj pozitiven spomin na delu v letošnjem letu pa je za Evo: Občudujem energijo, ki se pretaka, ko se vse karte zložijo – ko svoje delo opravljaš z zanosom in predano, ko ti ni nič težko in na drugi strani naletiš na prav take sodelavce, študente. Življenje je res lahko lepo tudi na delovnem mestu!”

Kaj pa Evi pomeni delo odgovorne urednice naše spletne strani? Eva iskreno pove: “Ena velika odgovornost – da po svojih najboljših močeh prispevam h gradnji osebnih blagovnih znamk mladih psihologinj in psihologov (osebna odgovornost) ter da pomagam ozaveščati slovensko družbo o vlogi psihologije pri vzpodbudnem oblikovanju medosebnih odnosov v delovnih okolij (družbena odgovornost).” Preberite pa si Evin blog o tem, ali je vodja človek ali stroj.

nejc ašičNejc Ašič, sedanji urednik spletne strani, ki urednikuje že od leta 2018 vse do danes, pa glede svojega vodila pri delu v letu 2019 pravi: “Predvsem sem spoznal, da je čisto vsak trud nekoč poplačan – čisto vsak košček v mozaiku celotnega dela, ki ga opravljaš, se na koncu izplača in obrestuje. Zame osebno mi največ pomeni, ko se na koncu kakšnega projekta s sodelavci ozremo nazaj in sami sebi rečemo »bravo, dobro nam je uspelo!«. Topel odnos in iskrena beseda je tisto dvoje, kar me najbolj poboža pri delu.” Kaj pa mu pomeni urednikovanje na spletni strani psihologijadela.com? Sem v zaključevanju svojega magistrskega študija psihologije in urednikovanje spletne strani psihologijadela.com mi odpira toliko obzorij – ker prebiram pred objavo vsakega novega prispevka dela mojih sokolegic in sokolegov, se od njih neizmerno učim. Spoznavam, kako velik intelektualni kapital nosimo študentje in študentke psihologije. Urednikovanje mi ni dalo samo priložnosti spoznati izjemnih oseb, katere spoštujem in zaradi katerih zrem v svojo karierno pot v prihodnosti  z večjim zanosom – predvsem mi je urednikovanje dalo zavedanje, da sem na sokolege in sokolegice s študija psihologije zaradi njihovih izvrstnih prispevkov neizmerno ponosen in ne bi menjal tega študija za nič na svetu.” Nejc pa je pisal tudi o nestrinjanju pri delu v svojem blogu.

klavdija šernekKlavdija Šernek, trenutna urednica, ki je prav tako z vami od leta 2018, pa deli svoj najbolj pozitiven spomin pri delu v zadnjem letu: “Najbolj pozitiven spomin in hkrati vodilo na delovnem mestu v zadnjem letu je to, da te življenje vedno pripelje na pravo pot, če slediš svojim interesom in stvarem, ki v tebi prebudijo iskrico. Vse to privede do pozitivne energije in nasproti pripelje enako pozitivne ljudi, s katerimi lahko lahkotno in uspešno premaguješ nove izzive.”  Kaj pa ji urednikovanje na spletni strani pomeni? “Urednikovanje mi pomeni širjenje znanja na različnih uporabnih področjih in hkrati uvid v učinkovito delovanje tima.” Pisala pa je tudi med drugim o tem, zakaj si v 24 urah ne znamo vzeti niti 15 minut zase.

 

 

milena šokvevićMilena Šokčević, prav tako ena zdajšnjih urednic, ki je prav tako z vami od leta 2018, pa na vprašanje, kaj jo je vodilo pri delu v letu 2019, odkrito pravi: “Občutek, ko tvoje delo obrodi sadove, ko iz črk nastanejo besede, iz besed povedi, ko ti, na videz nepovezane številke, med analizo začnejo kazati zgodbo. To je nekaj, kar me je v letošnjem letu pri delu navduševalo. Poleg tega pa me je bolj zadovoljno delalo tudi sodelovanje z ljudmi, ko se združijo različni pogledi na svet, različna mnenja, izkušnje. Lepo je videti, kako lahko s skupnimi močmi, vsak s svojim koščkom sestavljanke, le-to sestavimo skupaj.” O tem, kaj se je naučila tekom urednikovanja spletne strani, pa pravi: “V času urednikovanja spletne strani psihologijadela.com sem pridobila ogromno novega znanja (tako z vsebinskega, kot tudi s tehničnega vidika), novih idej, izkušenj, predvsem pa sem dobila vpogled v to, kako izgleda dobro in uspešno timsko delo, kako pomembna je pri tem odprta komunikacija in dobri medosebni odnosi.” Milena pa je na naši spletni strani pisala tudi o motnji avtističnega spektra ali avtizmu.


Drage bralke in bralci naše spletne strani, to je naše voščilo vam. Srečno in vse dobro v letu 2020!